TURIST PRIN BIHOR CU EUROMAIDEC TOURING
Plecare din Oradea de pe platoul Centru Civic, la orele 7:45 pentru o aprofundare a valorilor culturale și frumuseților naturale ale Județului Bihor.
În această zi vom face cunoștință cu posibilitățile de recreere oferite de complexul din Ineu de Criș, cu meșteșugul olăritului, cu două din peșterile recent amenajate și modernizate în vederea accesibilității în scop turistic, precum și cu lăcașuri de cult cu deosebită valoare spirituală și istorică. Nu vom rata desigur pe drum nici peisajele mirifice ale Apusenilor pe care le vom întâlni în calea noastră.
Primul popas îl vom avea la Complexul Kings Land din Ineu de Criș, pentru a face cunoștință cu serviciile sale dar și pentru o mica gustare. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 60 de hectare unde se desfășoară mai multe activități recreative cum ar fi: echitație cu cai de rasa Frizian, teren de polo, 2 lacuri de pescuit de aproximativ 8 hectare, 30 de pontoane de pescuit, cabane de camping pentru două persoane cu loc de luat masă și barbeque, teren de golf dotat și evaluat conform standardelor internaționale, pistă de avioane ultra ușoare și planoare, restaurant cu capacitate de peste 300 de locuri, parcare de 3000 metri pătrați și alte atracții pentru vizitatori.
După mișcarea de dimineață bine venită ne continuăm programul pe șoseaua E60, pe lângă barajul de la Tileagd și prin orașul Aleșd pentru a face următorul popas la ieșirea Crișului Repede din defileu. Satul Vadul Crişului este un legendar centru de olărit, unic în Europa prin culoarea albă a ceramicii rezultată în urma arderii. În anul 1938 nu mai puţin de 90 de familii de olari lucrau în localitate. Acum doar câteva familii mai practică această meserie. Vă propunem să facem împreună cunoștință cu aceast meșteșug, care a făcut cunăscută comuna din Județul Bihor în perioada sa de glorie la nivel național și internațional.
Să nu uităm însă nici de frumusețile create de natură. Vom vizita Mina și Peștera de Cristale de la Farcu, aflate la mică distanță de central comunei Roșia. Într-una din galeriile laterale ale minei de bauxită de aici este organizat un punct muzeal ce adună obiecte și utilaje folosite de mineri. În același loc, turiștilor li se dezvăluie și cele mai frumoase taine ale adâncurilor. Splendidele formațiuni de cristale pe care minerii le-au descoperit din pură întâmplare nu pot fi văzute, în condiții sigure de vizitare, nicăieri în altă parte.
Reveniți în comuna Roșia facem un popas la singura moară de lemn care funcţionează în prezent în zonă, fiind ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea pe valea din comună. Moara poate fi vizitată oricând în timpul zilei, în prezenţa proprietarului care practică morăritul de o viaţă.
După toate cele de mai sus văzute și experimentate vă invităm la o masă bine meritată în cadrul complexul Turul din Remetea, locație unde gazdele ne vor încânta cu preparate realizate din produsele proprii.
Tot în Remetea vom vizita împreună Biserica Reformată, construită în secolul XIV-XV în stil gotic, care în prezent este un monument de arhitectură de valoare naţională. Datorită unor renovări succesive picturile au fost acoperite, fiind scoase din nou la lumină în anul 1927 şi apoi începând cu anul 2002.
Pentru a ne răcori, ne continuăm drumul către Meziad. Redată turismului bihorean în condiții demne de secolul XXI, Peștera de la Meziad este considerată un laborator subpământean. Este una din cele mai interesante peşteri amenajate în scop turistic din carstul Munţilor Apuseni şi are statut de arie naturală protejată.
Dimensiunile impresionante ale portalului, precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. În peşteră s-au găsit urme din paleolitic şi neolitic, fiind o peşteră locuită de Homo sapiens şi de animale ca Ursus spelaeus (ursul de cavernă).
Pe drumul de întoarcere către Oradea, în Brătești, chiar pe șoseaua intens circulată ce face legătura între Oradea și Beiuș facem cunoștință cu povestea bisericii de lemn ce poarta hramul Sfântul Teodor Tiron. Construită inițial în satul Sitani din Bihor, la începutul secolului XVIII, vândut enoriașilor din Brătești.
Înainte de a sosi în Oradea la debarcare, vom face o recapitulare a evenimentelor acestei zile petrecute ca TURIST PRIN BIHOR. În acest scop vom servi o băutură răcoritoare la o terasă plăcută din calea noastră.
Sosire în Oradea pe platoul Centru Civic seara.